Bolhuis: ‘De Beus had maling aan de hele wereld’

Bolhuis: ‘De Beus had maling aan de hele wereld’

Oud-international Marjolein Bolhuis koestert veel herinneringen aan de zondag overleden Det de Beus. Ze omschrijft haar als een ?héél bijzonder mens en een markante persoonlijkheid?, met wie ze een goede band heeft opgebouwd.   ?Det had soms maling aan de hele wereld?, vertelt Bolhuis. ?Ik weet nog goed dat we tijdens het WK in Buenos Aires niet in de zon mochten zitten van de staf. Vanuit ons hotel keek ik door het raam naar buiten, en wie lag daar heerlijk in het zwembad? Det! Daarna stond ze nog goed te keepen ook. Ze ging volledig haar eigen weg, maar omdat ze geweldig presteerde, accepteerden de speelsters dat van haar.? Slapen op station Bolhuis herinnert zich dat ze ooit ?s avonds met De Beus in Amstelveen was, op een bijeenkomst met oud-internationals. ?We deden onderhand het licht uit, zó laat gingen we weg. Det moest op het station worden afgezet en daar zou ze met het openbaar vervoer naar Enkhuizen reizen, waar ze woonde. Maar wat bleek? De laatste trein was al vertrokken. Nou, zei Det, dan slaap ik toch gewoon op een bankje? En toen ging ze op het station slapen. Ze was voor niemand bang.? De mentaliteit van De Beus heeft een grote indruk op Bolhuis gemaakt. ?Omdat Det een aantal ziektes heeft gehad, straalde ze uit dat niemand haar iets kon maken. Dat is natuurlijk een fantastische eigenschap als je in het doel staat. Ze leek onoverwinnelijk. Met alle respect voor alle andere Nederlandse keepers, maar zij is waarschijnlijk de beste die we ooit hebben gehad.? (Marco van Nugteren)