Paul van Ass: ?Nee, er is nul paniek, verre van’

Paul van Ass: ?Nee, er is nul paniek, verre van’

Bondscoach Paul van Ass zegt ?diep respect? te hebben voor Teun de Nooijer en Taeke Taekema en wat ze in het verleden voor het Nederlands hockey hebben betekend. Toch denkt hij niet dat het duo past in zijn plannen richting de Olympische Spelen die over een half jaar in Londen plaatsvinden. ?Als je twee grote bomen uit het bos haalt, kunnen de kleinere gewassen die overblijven heel snel groeien,? is de metafoor van Van Ass tijdens de persconferentie in hotel Holiday Inn in Amsterdam. ?Een deel van de groei is al gevoeld tijdens de zomer, toen we met een heel jonge ploeg zowel het vierlandentoernooi in Amstelveen en Mönchengladbach speelden en wonnen.? Van Ass is niet over een nacht ijs gegaan, benadrukt hij. Hij heeft, voordat hij een beslissing nam, stevig om zich heen geïnformeerd. ?Zowel bij het bestuur als directie van de KNHB en ook bij Roelant Oltmans namens het NOC*NSF, heb ik mijn licht opgestoken. Dat bij elkaar heeft opgeleverd dat ik me gesteund voel in mijn beslissing.? Van Ass geeft toe dat spelers met de statuur van De Nooijer en Taekema eigenlijk in het Nederlands elftal zouden moeten horen. ?Maar aan de andere kant kun je denken zoals Einstein: “Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je kreeg.” ‘We hebben diverse jaren naar beide heren gekeken. Het heeft niet altijd opgeleverd waar we op hoopten. Dan moet je op een gegeven moment het lef hebben om een keer niet te doen wat je altijd deed. Vandaar mijn beslissing.? Van Ass zegt twee keer te hebben gesproken met zowel De Nooijer als Taekema. ?Hun reacties waren verschillend. Bij Taeke bestond nog de grootste boosheid en teleurstelling. Met Taeke ben ik lang bezig geweest. We hebben hem aanvoerder gemaakt en daarmee nog meer verantwoordelijkheid gegeven. Dat is uiteindelijk niet gelukt. De beslissing om Teun af te laten vallen, zullen misschien nog wel meer mensen niet begrijpen. Maar goed, met zijn staat van dienst hadden we ook een andere draai aan de EK-finale moeten kunnen geven. En hadden we tij