Dit was 2011: buitenlandse toppers als bondscoach

Dit was 2011: buitenlandse toppers als bondscoach

Hockey.nl blikt deze maand terug op de 31 opvallendste momenten van het hockeyjaar 2011. In aflevering 25 belichten we de benoemingen van Alyson Annan en Alejandro Verga tot bondscoaches van de Nederlandse A-jeugdteams.
 
Na het zomerse Volvo EK onder 18 jaar in Utrecht nam meisjescoach Ageeth Boomgaardt afscheid en besloot de KNHB het contract van jongenscoach Albert Kees Manenschijn niet te verlengen. Het leverde twee vacatures op, die beide in oktober werden ingevuld. 
 
Eerst was er de aanstelling van Alyson Annan als opvolger van Boomgaardt. De Australische won in het laatste decennium van de vorige eeuw met de nationale ploeg van Australië niet alleen twee olympische gouden medailles en twee wereldtitels, de veelscorende spits ? 166 goals in 227 interlands ? werd ook twee keer uitgeroepen tot FIH Player of the Year. 
 
Bij de jongens werd Alejandro Verga aangesteld als nieuwe keuzeheer. De geboren Argentijn heeft weliswaar een mindere lange erelijst dan Annan, maar kan toch ook bogen op een fraaie internationale  carrière. De vader van international Valentin kwam 129 keer uit voor Argentinië en was in 1988 actief op de Olympische Spelen van Seoel. 
 
En zo staan momenteel drie nationale teams ? want vergeet 127-voudig Argentijns international Max Caldas niet ? onder leiding van voormalige buitenlandse toppers. Maar het predicaat buitenlander is op de Amstelveense Annan, Almeerder Verga en Leiderdorper Caldas anno 2011 nauwelijks meer van toepassing.
 
>> Lees ook:
Deel 1 – Van de Peppel versus Van de Peppel
Deel 2 – De laatste keer dat Voskamp vlamde
Deel 3 – Het ontstaan van fusieclub HC Tilburg
Deel 4 – De gouden bal van Stephan Veen
Deel 5 – Het kunstje van de loyale Siepman
Deel 6 – De slechtste wedstrijd van Freixa
Deel 7 – Opzet Overgangsklasse overhoop
Deel 8 – Het contrast tussen de zusjes Mol
Deel 9 – Het bronzen afscheid van coach Cox
Deel 10 – Het bittere slot voor Jeroen Delmee
Deel 11 – Champagne-shirt voor Eric-Jan Iding